A rossz alvás lehetséges okai

A rossz alvás lehetséges okaiA rossz alvás, álmatlanság rengeteg embert gyötör nap mint nap. A nyugtatók, altatók helyett először próbáljuk meg az okokat megkeresni, és azokon javítani. Nézzünk meg néhány lehetséges okot, amire visszavezethető, ha nem tudunk rendesen pihenni.

Több olyan oka is lehet a rossz alvásnak, amely az életmódunkhoz, étkezésünkhöz kapcsolódik. Az egyik ilyen a nem megfelelő étrend. Étrendünket úgy kell összeállítani, hogy az változatos, mindent kielégítő legyen, és a tápanyag források mellett a vitaminokra, ásványi anyagokra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A helyes étrendhez a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen.

Az életmód szempontjából a másik gyakori probléma a kevés mozgás szokott lenni. Ülőmunka esetén is legalább heti 2-3 sportolást, mozgást be kell iktatni a megfelelő alváshoz.

A túlzott stressz is gyakran okoz alvászavarokat. Persze azt könnyű mondani, hogy csökkenteni kell a stressz, megvalósítani nem olyan egyszerű. Emiatt érdemes akár orvosi segítséget is kérni a stressz csökkentéséhez.

Az alvásban zavarhat a saját vagy a partner horkolása is. A horkolás lehet komolyabb probléma, pl. apnoe tünete is, amit kezelni kell.

Más egyéb betegséges is okozhatnak alvásproblémákat. Ilyenek pl. a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a pajzsmirigy betegségek is. Érdemes tehát kivizsgálásra menni, ha rendszeresen jelentkeznek az alvászavarok.