Szén-dioxiddal oltás, mikor, hogyan?

Szén-dioxiddal oltás, mikor, hogyan?Amikor piros tűzoltó készüléket látnak az emberek, akkor sokaknak a poroltó ugrik be a készülékről. A poroltó, porral oltó készülék azonban csak a tűzoltó készülékek egyik típusa, az oltóanyagtól függően másik típusok is léteznek. Az egyik ilyen a szén-dioxiddal oltó készülék.

Ahogy a neve is mutatja, ennél a készüléknél az oltóanyag szén-dioxid, mégpedig cseppfolyós állapotban. Szén-dioxiddal két tűzosztályt lehet oltani, a B és C osztályokat. A B tűzosztály jelöli a folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok, a C tűzosztály pedig az éghető gázok tüzeit.

A szén-dioxiddal történő oltásnak számos előnye van. Az egyik legnagyobb előny, hogy a szén-dioxid nem hagy nyomot maga után. Ha vízzel vagy poroltóval oltunk egy tüzet, akkor az oltás után víz és por fog maradni az eloltott tűz helyén. Ez azonban nem túl jó olyan helyeken, ahol pl. értékes berendezéseket vagy dokumentumokat tárolunk. Ilyen helyzetben a szén-dioxiddal oltó kiváló megoldást jelenthet, mert minden plusz károsodás nélkül meg fogja úszni a tűz oltást.

Elektromos berendezésekkel teli helyiségekben is lehet szén-dioxiddal oltani, mivel nem vezeti az áramot. Hogy hogyan működik akkor maga az oltás? Úgy, hogy a készülékből -80 fok körüli szén-dioxid jön ki, ami gáz formában kiszorítja a levegők a helyiségből, elvonva ezáltal a tűz égéséhez elengedhetetlen oxigént. Emiatt azonban nagyon figyelni az emberi egészségre is, mert az oxigén hiánya az emberekre is veszélyes.