Tanácsok alufelni vásárláshoz

Tanácsok alufelni vásárláshozAlufelni vásárláskor sokan csak azt veszik figyelembe, hogy a kiválasztott felni minél jobban nézzen ki, minél menőbb legyen. Ez a hozzáállás azonban problémákhoz vezethet, ugyanis számos más dologra is oda kell figyelni.

Az alufelni méreteit mindig a gumiknak megfelelően kell megválasztani. Ez azt jelenti, hogy a felni átmérője meg kell, hogy egyezzen a gumi átmérőjével. A szélességet tekintve már valamivel jobb a helyzet, ugyanis egy adott gumi szélességhez több felni szélesség is megfelelő. Arra nagyon figyelni kell, hogy nem érdemes túl nagy felnit (és gumikat) választani. Kinézetre lehet, hogy jobb lesz az összkép, azonban több hátránnyal is jár a túl nagy felni. Ilyen hátrány pl. azt, hogy romlik az autó kényelme, megnő az autó fogyasztás, és a gumik is hangosabbak lesznek, mintha az ajánlott méretek közül választanánk.

Felni választáskor vegyük figyelembe a kerékcsavarok számát. Emiatt gyakran jó választás olyan helyen vásárolni, ahol lehet autótípus szerint szűrni, keresni az eladó felnik között. Ezzel biztosítani lehet azt, hogy olyan felnit vásárolunk, ami az adott autóhoz biztosan megfelelő lesz. Természetesen van lehetőség univerzális felni vásárlására is, ilyenkor azonban kicsit nehezebb dolgunk is lehet a felni felszerelésekor.

Gyakori megoldás, hogy téli gumihoz nem alufelnit, hanem acélfelnit használunk. Télen jobban használódnak a felnik, így ilyenkor a drágább, esztétikusabb alufelniket kímélni szokás, helyettük acélfelnit lehet használni, ami sokkal jobban bírja a gyűrődést.