Fehér arany vagy sárga arany?

Fehér arany vagy sárga arany?Az aranyról általában a jellegzetes sárga szín jut eszünkbe, arany ékszereket azonban másik színekben is készítenek. Az egyik nagyon népszerű választás a fehér arany karikagyűrű. Cikkünkben bemutatjuk a sárga és a fehér arany jellemzőit, előnyeit, hátrányait.

Ahogy írtuk feljebb is, ha arany, akkor a sárga szín az, ami mindenkinek eszébe jut róla. Ez fordítva is igaz, a sárga ékszerekről szinte mindenki meg tudja mondani, hogy azok bizony aranyból vannak. A sárga aranyat nagyon könnyű megmunkálni, a legtöbb drágakővel összhangban van a színe, így nagyon szép ékszerek, gyűrűk készíthetők belőle. A könnyű megmunkálás egyben az egyik hátránya is, mivel az anyaga miatt könnyen karcolódik, így gyakran kell tisztítani, polírozni. Az ötvözet oxidálódásra hajlamos, de szerencsére a fekete rész egyszerűen eltávolítható az ékszerről.

A fehér arany inkább eljegyzési gyűrűként népszerű, de karikagyűrűként is kiválóan megállja a helyét. Előnye, hogy olcsóbb, mint a másik fehéres színű gyűrű, a platina. Mivel keményebb, erősebb fémekkel van ötvözve, mint a sárga arany, így a fehér arany ékszerek keményebbek, ellenállóbbak, mint a sárga arany ékszerek. Szintén kiválóan illik a fehér arany is a legtöbb drágakőhöz. Hátránya, hogy gyakran nikkellel ötvözik, ami fémallergiától szenvedőknél allergiás reakciókat válthat ki. Akinél egyszer kialakul a fémallergia, annál élete végéig megmarad, így vannak olyan potenciális vásárlók, akik adott esetben egyáltalán nem tudják viselni ezeket az ékszereket.