Hogyan védjük szemünket a nyári napsütésben?

Hogyan védjük szemünket a nyári napsütésben?A nyári forróságban nagyon sok mindenre oda kell figyelni, ugyanis a nagy meleg, valamint konkrétan a napsütés több szempontból is megviselheti szervezetünket. Amire szinte mindenki figyel, hogy nyáron több folyadékot kell fogyasztani, valamint arra is, hogy a tűző naptól megéghetünk, ami komoly bőrproblémákhoz vezethet. Amire azonban kevesebben ügyelnek már, az a szemek védelme.

A szemekre az UV-sugárzás van nagyon rossz hatással, ugyanis a szemekbe bejutó UV-sugárzás kötőhártya és szaruhártya gyulladást okozhat, hosszú távon pedig akár rosszindulatú elváltozások is megjelenhetnek emiatt a szemekben. Az UV-sugárzás ellen minőségi napszemüvegekkel lehetséges.

A minőségi napszemüveg nem azt jelenti, hogy nagyon sötétnek kell lennie a szemüvegnek, hanem azt, hogy 100%-os UV-szűréssel kell, hogy rendelkezzen. Gyakori hiba, hogy csak a napszemüveg lencsék sötétségére, színére figyelnek oda az emberek, az UV-szűrésre nem. A lencse színe is fontos tulajdonság lehet, a különböző színű lencsék különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A barna lencsék valódi színeket adnak vissza, a zöld lencsék a színeket emelik ki, de az UV-szűrésre csak az UV-szűrős lencsék képesek.

Különösen vízparton jelent problémát a víz felületéről visszaverődő fény. Ilyen esetben érdemes polarizált lencsét választani. A polarizált lencsék feladata, hogy megszűrjék a visszaverődő fénysugarakat, így segítenek abban, hogy ne érje olyan sok fény a szemeket.