Hogyan ellenőrizd le egy játszótér biztonságosságát?

Hogyan ellenőrizd le egy játszótér biztonságosságát?A játszótéren eltöltött idő az egyik legkedveltebb időtöltés a gyerekek számára. Ahhoz azonban, hogy felhőtlen legyen az itt eltöltött idő, olyan biztonságos játszótéri játékokra van szükség, mint amit a http://www.kertijatek.com/ oldalon is be lehet szerezni. Ha azonban köztéri játszótérre mentek a gyerekekkel, vagy idegen helyen vagytok, érdemes ellenőrizni, hogy biztonságos-e a játszótér. Lássuk, hogyan tudod ezt megtenni.

A talaj vizsgálata

Az első dolog, amit már messziről el lehet kezdeni vizsgálni, a játszótér talaja. A megfelelően kialakított játszótér speciális gumilapokkal van lefedve. Ezek a gumilapok drágák lehetnek, így sokszor az egyszerű homokos talaj van inkább alkalmazva. Mindkettőnek a feladata az esések, ütések tompítása. A kemény talajjal készült játszótér balesetveszélyes, így azt kerülni kell. Nem csak a beton számít azonban kemény talajnak, hanem nyári, száraz időben a füves terület is balesetveszélyes lehet, így nagyon oda kell figyelni.

A játékok vizsgálata

A játékokat érdemes először összességében átvizsgálni, hogy első ránézésre felfedezhetők-e repedések, törések rajtuk, hogy minden rendben levőnek tűnik-e. Ha a felületes átvizsgálásnak megfelelnek a játékok, akkor jöhet a részletes vizsgálat. Olyan dolgokat kell szemügyre venni, mint pl. a kiálló fadarabok, a rozsdás, kiálló csavarok, fémek, valamint a játékok közötti távolságok. A távolságok (rések, lyukak) mérete vagy akkora legyen, hogy a gyerekek teljesen átférjenek rajtuk, vagy akkorák, hogy egy testrészüknek is kicsik legyenek, ugyanis ezek komoly veszélyforrások lehetnek.