Cégkivonat igénylés: kérdések és válaszok

Cégkivonat igénylés: kérdések és válaszokA vállalkozások ügyintézésének, életének egyik alapvető irata, dokumentum a cégkivonat bemutatása. A cégkivonatokkal kapcsolatban azonban számos kérdés merülhet fel, lássuk a válaszokat a leggyakrabbakra.

Milyen cégkivonatra van szükségem?

Az igényléshez tudni kell, hogy mire szeretnéd felhasználni a cégkivonatot, ugyanis ez fogja megadni a szükséges irat típusát is. Az ingyenes cégkivonat tájékozódásra alkalmas, hivatalos ügyintézéshez hiteles vagy közhiteles cégkivonat igénylésére lesz szükség. A cégkivonat felhasználási területe általában előírja, meghatározza a szükséges típust is.

Mennyi idő alatt érkezik meg a cégkivonat?

Az ingyenes és a hiteles cégkivonat percek alatt beszerezhető az online cégeknek köszönhetően. Bankkártyás fizetés után azonnal megérkezik vagy letölthető a dokumentum. Közhiteles cégkivonat csak fizikai formában, papír alapon igényelhető. Nem kell azonban sokat várni erre sem, 1-2 napon belül megérkezik a dokumentum, ha ilyenre lenne szükséged.

Természetesen ma is lehetőség van még a cégbíróságon történő beszerzésre is, amit személyesen lehet megtenni. Ha van a közeledben ilyen intézmény, akkor közhiteles cégkivonatra sem kell néhány napot várnod.

Mi a teendő idegen nyelvű cégkivonat esetén?

Könnyen előfordulhat, hogy nem magyar, hanem idegen nyelvű cégkivonatra van szükséged. Nem kell aggódni, lehetőség van arra, hogy egyből a szükséges nyelven kérd a dokumentumot, így nem kell arra pluszban költened, hogy hiteles fordítású cégkivonattal gazdagodj.